Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie


Rumah Sakit Bethesda 1973

Advertentie Trouw (1973)

 

Yogyakarta, 1973

Achterop bij Diederik

(Yogya, 1975)

vechten_diederik_sept1976.jpg (20103 bytes)

Yogya, september 1976

tankcommandant_1987.jpg (77237 bytes)

Oorlogsmuseum Overloon (1987)

 

Bastiaan Anton Jelle Dulfer (1973)

Bastiaan werd geboren op 15 april 1973 ('Hari Sekaten') te Yogyakarta, Indonesia, als zoon van Gerard Hendrik Dulfer (1940) en Lucia Maria Luijendijk (1940). 'Hari Sekaten' is een Javaanse en islamitische feestdag; de geboortedag van de profeet (Mohammed).

Bastiaan's tweede en derde naam zijn ontleend aan

* Anton Caspers, oud studiegenoot van vader Gerard Dulfer tijdens diens promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit. Ton Caspers was een eerlijk, moedig en hulpvaardig mens, die op 36-jarige leeftijd overleed aan een ernstige vorm van leukemie.

* Jelle Berg, zendingsarts op Sumba, vriend van Piet en Jans Luijendijk-Klapwijk. Tijdens hun uitzending 1954-1959 was Lucie in huis bij Jelle Berg en zijn vrouw Eppie Miedema. Jelle Berg was als een vader voor haar.

De arts/gynaecoloog Dr Joke Bouma (later Mw Joosse-Bouma) gaf het geboortebewijs af. 

In het dagblad TROUW werd op 16 april 1973 een advertentie geplaatst.

De eerste levensjaren bracht hij door in de stad Yogyakarta (midden Java, Indonesia). Vlak bij die stad ligt de vulkaan Merapi, op zonnige dagen zichtbaar vanaf het chinese kerkhof tegenover het huis (Bulak Sumur A10) waar zijn ouders woonden.

Zijn 4 jaar oudere broer Diederik was zijn voorbeeld en (vaak) speelkameraad. Diederik nam hem mee achterop de fiets (zie links), maar was ook bereid een robbertje te vechten, zelfs als Bastiaan daarbij de regels overtrad en zijn tanden liet zien.

Van jongs af aan was hij een bijzonder kind. Hij was bij zijn geboorte  een forse knaap: gewicht 8,25 pond (4125 gram) en lengte 56 cm. Toen hij 6 maanden was stond hij op eigen benen en niet lang daarna begon hij te lopen.

Reeds op jeugdige leeftijd was hij vrij goed in 'bekken trekken'. Verder was hij ondernemend, waarbij hij elk gevaar tartte. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat hij regelmatig verwondingen opliep en door zijn moeder 'behandeld' moest worden. Het ergste wat hem kon overkomen was dat zijn moeder (naar zijn mening) onvoldoende aandacht aan de opgelopen verwondingen gaf.

Bas ontwikkelde zich voorspoedig. Op 1.6.1977 noteerde het consultatiebureau in Nederland een gewicht van 20 kg en een lengte van 108 cm. Hij bleef qua lichaamslengte en -gewicht in de bovenste percentiel-schaal.

Hij ontwikkelde een brede belangstelling voor allerlei 'hobbies' en takken van 'sport'. Genoemd kunnen worden klimmen, muziek maken, paard rijden,  dansen, schaatsen, klussen, fotograferen, koken, enz

Na terugkeer in Nederland (december 1976) kon hij tot zijn ongenoegen niet meer op blote voeten naar buiten lopen en moest wennen aan nieuwe gewoonten. Maar een groot voordeel was de ruime aanwezigheid van aardappels i.p.v. rijst.

Hij begon zijn scholing/opleiding in Muiden. Daar bezocht hij de kleuterschool en de lagere school. Voor zijn middelbare opleiding (HAVO) bezocht hij het Willen de Zwijger College in Bussum. Hij had goede mondelinge taalvaardigheid, maar moeite met spelling. Hij kon overigens aardige opstellen of werkstukken schrijven.

Reeds tijdens zijn lagere schoolperiode kwam zijn belangstelling voor tekenen (en later vormgeven) naar voren. Hij volgde tekenlessen bij de heer van Hecke (Muiden). Op de HAVO koos hij tekenen als een van zijn afstudeervakken. Op basis van zijn blijvende belangstelling voor tekenen koos hij voor de opleiding Reproduktietekenen aan het Vaktechnisch Lyceum Utrecht. Voor zijn eindexamen viel de keuze op de richting Vormgeven.

Zijn militaire dienst beperkte zich tot een bezoek aan het nationaal oorlogs- en verzetsmuseum in Overloon. 

Daarna begon hij aan een gevarieerde loopbaan, waarin hij zowel bij (kleine) bedrijven werkte alsook eigen bedrijfjes oprichtte (Tiba en Exota). Sinds 1998 is hij werkzaam bij Full Moon in Amsterdam (off-spring van Van Oorschot & Partners).

In 2002 voerden Bastiaan Dulfer c.s. en Internet provider XS4ALL een rechtzaak tegen Ab.Fab BV, een bedrijf gericht op de ontwikkeling en toepassing van marketing applicaties voor interactieve media. Eis was dat Ab.Fab het verzenden van spam staakte. De zaak komt in 2003 voor de Hoge Raad. Nimmer tevoren slaagde een Dulfer erin tot dit hoge college door te dringen.

In Amsterdam ontmoette Bas in de negentiger jaren Ida Niamat. Hun relatie doorstond vele stormen. Meerdere malen leek sprake te zijn van schipbreuk. Maar steeds bleek weer: 'luctor et emergo' (ik worstel en kom boven). Het huwelijk werd gesloten op 26 september 2002 in het Filmmuseum te Amsterdam.