Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie

Jacob Ploeg

Jacob Ploeg   

 

Ploeg - Jacob (1871 - 1954)

Jacob werd geboren op 30 mei 1871 te Scherpenzeel (Gelderland), als x de kind van Wilhelmus Ploeg (1828?-..), broodbakker/klompenmaker in Scherpenzeel, en Jannigje van Ginkel. (1823-1854?) 

Hij kon na de lagere school niet verder leren en werd -evenals zijn vader - bakker, eerst in IJsselstein en later Amsterdam (Krugerplein 28). 

Hij trouwde op 19 december 1901 met Aaldina Zwaantina Doff. Zij kregen 8 kinderen. Zie informatie.

Jacob Ploeg was gereformeerd en kwam uit voor zijn mening. Dit viel bij de hervormden in IJsselstein niet in de smaak. Hij raakte daardoor als bakker zijn klanten kwijt en kon het financieel niet langer bolwerken. Het gezin verhuisde naar Amsterdam, waar hij met steun van zijn neven Homoet opnieuw een bakkerij begon aan het Mariotteplein. Jacob was jarenlang hoofdbestuurslid van de Christelijke Bond van Bakkerspatroons. Hij werd bij zijn aftreden benoemd tot erelid.

Jacob en zijn vrouw waren lid van de gereformeerde kerk. Hij was organist. Muziek en zang waren thuis belangrijk. Op zondag werd bij het orgel gezonden. De oudste dochter, Janny, kon aardig orgel spelen en speelde later ook piano. Haar zussen Ali, Riek, Miep, Lien en Koos hebben ook (kort) les gehad.

Jacob overleed op 18 april 1954 in Amsterdam (Rivierenlaan 26 hs) in de leeftijd van 82 jaar (zie overlijdensbericht). 

Hieronder enige informatie over de ouders en broers en zusters van Jacob.

Ouders van Jacob Ploeg

Wilhelmus Ploeg
Geboren 16 augustus 1828? (16 augustus 1829, Te Scherpenzeel volgens Eline van Essen) Overleden Broodbakker/klompenmaker te Scherpenzeel

Ali Dulfer-Ploeg heeft haar grootvader niet gekend. Op de foto zag hij er streng uit. Hij werd op betrekkelijk jonge leeftijd weduwnaar en had de zorg voor een groot gezin. Om die reden moest Jacob Ploeg vroeg van school af; hij kon niet -zoals het hoofd van de lagere school adviseerde- verder leren.

Jannigje van Ginkel 
Geboren: 30 maart 1833 te Scherpenzeel

Wilhelmus en Jannigje trouwden op 23 november 1854, te Scherpenzeel.  

Grootvader: Jacob Ploeg Geboren 17 februari 1801 Overleden 10 october 1878 Getrouwd met Willemijntje van Wolfswinkel (Geb. 20 juli 1797) op 10 october 1878 te �.. . Beroep: Klompenmaker in Scherpenzeel Nederlands Hervormd

Broers en zusters van Jacob Ploeg
???

Neven en nichten
De belangrijkste neven waren - voorzover bekend - Wim en Dirk Homoet. Dochter Miep van Wim Homoet en vrouw Ali was getrouwd met Piet van Heijst. Hun dochter Rita trouwde met Martin van der Meulen Woonden in negentiger jaren in Driebergen (Lucie en Gerard zijn er een keer op bezoek geweest Tel. 03438 17679)