Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie

  

Bakkerswinkel Mariotteplein
Vlnr ���..

Broodwedstrijd
Stoom-Meelfabriek �Holland� N.V. April 1933
Tentoonstelling
�Voeding & Hygiene�
Amsterdam
4e Prijs

 
Bericht bij overlijden (1954)

 

 

 

Ploeg - Jacob (1871 - 1954)

Broodbakker

Jacob Ploeg was bakker in IJsselstein en Amsterdam (o.a. op de Overtoom en het Krugerplein/Mariotteplein). Hij deed de wijk, zijn vrouw deed de winkel/zaak.

Alle kinderen hielpen in de winkel, zonder een cent vergoeding. Zijn vrouw regelde dit. Het zat de oudste dochter Janny niet lekker, maar toch gebeurde het zoals het moest. Wanneer dochter Ali vanuit Zeeuws Vlaanderen, waar ze als onderwijzeres werkte, voor Kerst en Oud en Nieuw naar Amsterdam terugkwam werd ze ook ingeschakeld. Vooral Oudejaarsavond heugde haar. 's Avonds omstreeks 20.00 uur ging de winkel dicht. Dan moest de winkel verder schoongemaakt worden en moest iedereen zich gaan wassen (allen stonken vreselijk naar de oliebollenlucht). Pas tegen 24.00 uur was iedereen klaar en kon de jaarovergang gevierd worden. 

Waardering/prijzen

Neef Marnix Smit (2002): Opa Ploeg heeft -zo vertelde mijn moeder althans- in de loop der jaren meerdere prijzen gewonnen, waaronder ook eerste prijzen. Die eerste prijzen waren gouden horloges. Voor zover ik weet is een daarvan met oom Wim Ploeg meegegaan naar Canada. De links getoonde 4e prijs is waarschijnlijk niet representatief.

Waardering blijkt ook uit onderstaande brief.

 

Maatschappelijke functies

Jacob Ploeg was jaren hoofdbestuurslid van de Christelijke Bond van Bakkerspatroons (correcte naam?opgegaan in Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging, NBOV?). Hij werd bij zijn aftreden tot erelid benoemd. Na zijn overlijden verscheen in het blad ??? een in memoriam (zie links).