Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie

 

de 4 Aukjes

Verloving januari 1947

Huwelijk 6 november 1947

 

Maak fotopagina van verloving en trouwerij met namen

 

Aukje Dulfer (1914-..)

Zij werd geboren op 29 augustus 1914 te Leeuwarden, als oudste dochter van Gerrit Hendrik Dulfer (1885-1967) en Yke Hieminga (1889-1972). Ze werd genoemd naar haar grootmoeder, Aukje Abma (zie foto in linkerkolom).

Toen ze 5 jaar was ging ze naar de School met de Bijbel aan de Telefoonweg in Ede. 's Morgens lopend. Tussen de middag met het treintje van Ede-Dorp naar Ede-Wageningen heen en weer om thuis snel te eten (omdat Vader Hendrik bij de Spoorwegen werkte hadden ze 'vrij reizen' !). 's Middags om 15.30 kwam Moeder Yke haar (soms?) ophalen met Loes in de kinderwagen. Aukje was naar de andere schoolkinderen toe erg trots op haar jonge moeder.

Toen Loes geboren werd was Aukje tijdelijk ondergebracht bij de familie Belgraver; broer Henk bij de familie Frouws. Aukje was heel trots op haar zusje. Door de week wandelde Moeder Yke zo nu en dan met Aukje naar 'het dorp'. Daar werd dan thee gedronken bij Costera de Nooij. Omdat Costera zelf geen kinderen had genoot zij van Aukje's aanwezigheid. Ook ging Moeder later wel met Aukje fietsen. Op zondag gingen de familie 's morgens op de fiets naar de Noorderkerk. In mooie kleren (matrozenpakje!), die weer uit moesten als ze thuis kwamen en 's middags weer aangetrokken werden voor de tweede kerkdienst. Aukje was in haar jeugd vaak ziek. Haar ouders maakten zich bezorgd. Mogelijk heeft ze een lichte vorm van TBC gehad. Er werd een vlekje op een long geconstateerd, dat haar levenslang zichtbaar bleef. Toen Aukje 11 jaar was werd ze een half jaar (januari tot eind mei 1925) ondergebracht in een koloniehuis in Nunspeet (TBC?). 

Direct daarna ging ze naar de vierjarige ULO. Tijdens de periode in Nunspeet was ze niet op school. Daardoor had ze op de ULO problemen. De eerste twee klassen gingen nog wel, maar de laatste periode kwam ze met hangen en wurgen door. Ze wilde daarom beslist niet verder leren. Ze deed geen eindexamen. Dat gebrek aan opleiding heeft haar later wel dwars gezeten (minderwaardigheidsgevoel). 

In 1929 ging ze daarom werken bij het kantoor 'Tehuis voor Militairen' aan de Bennekomseweg (vlak bij huis van de familie van der Deure), waar oud-generaal (?) van Stein Callenfels de scepter zwaaide. Vanuit dit kantoor werd toezicht gehouden op de militaire tehuizen in het land. Aukje werd 's morgens eerst bij de familie v.S.C ontvangen. Ze deed op kantoor administratief werk. Eind van het jaar bijvoorbeeld grote aantallen kwitanties uitschrijven. Verder kreeg ze -voor haar leeftijd (16)- soms onbegrijpelijke verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld, de militaire tehuizen langs gaan om te beoordelen of de stoffering aan vervanging toe was. 's Avonds ging ze wel eens uit, bijv. naar de meisjesvereniging. Wat werd daar gedaan? Ze moest dan voor 22.00 uur weer thuis zijn. Dat was geen probleem; dat hoorde nou eenmaal zo. Toen het kantoor 'Tehuis voor Militairen' vier jaar later (1933) naar Den Haag verhuisde zat ze zonder werk thuis.Ze wilde verpleegster worden, maar haar ouders vonden haar daarvoor te tenger/zwak. Ze had contact met nicht Wies Dulfer (later getrouwd met Dick? Verschoor) die in het Academisch Ziekenhuis in Leiden werkte. In 1936 solliciteerde Aukje, zonder haar ouders in te lichten, bij de opleiding in Leiden. Toen ze werd opgeroepen voor een sollicitatiegesprek ging Moeder Yke mee (tot grote verbazing van degene die Aukje ontving). Ze werd aangenomen. In januari 1936, voor haar vertrek, was een familieportret gemaakt.

januari 1936

Aukje werd in Leiden opgeleid tot verpleegkundige en haalde daar ook nog haar 'ooievaartje' (diploma kraamverpleegster). Tijdens de opleiding kreeg ze een salaris van 15 gulden per maand; na diplomering 43 gulden.

In 1942 vestigde ze zich als (kraam)verpleegster in Ede. De kraamverpleegster kwam in die tijd vóór de bevalling reeds bij 'de klant' in huis en bleef daar drie tot vier weken intern (in de kost). Het werk was een mengsel van kraamverpleegster en kraamverzorgster. Als de arts te laat arriveerde deed ze ook wel eens een (eenvoudige) bevalling. De jonge moeders bleven vaak twee weken op bed liggen (Leidse school: vroeg eruit leidt tot verzakking. Utrechtse school: laat eruit vergroot kans op trombose.) De vergoeding die ze kreeg was 3 gulden per dag plus kost en inwoning. Bij het afscheid kreeg ze vaak geschenken (soms dure). Verzoeken om te komen helpen kwamen via familie, vrienden en kennissen, maar ook via een bemiddelingsbureau in Arnhem waarbij ze ingeschreven was. Soms werden reeds 7 maanden van tevoren afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld als een familie haar hulp graag bij een volgende bevalling wilde hebben. Ze hielp bij Eigenraam, Anne/Ko de Nooij (mede-eigenaar verffabriek Macostan; bij laatste kind), Fem van Buren (directeur textielbedrijf), Kreek (horlogier), Dragt (boekhandelaar), sigarenman ..., van Asperen (tandarts), dierenarts ..., notaris .., Oost (banketbakker), Ook hielp ze in Groningen (zus van predikantsvrouw Kremer), Gorkum, Veenendaal, Bennekom (fam. Mekking).Tussen deze werkperiodes in kwam ze steeds bij haar ouders thuis. Vader Hendrik had zijn werkkamer aan haar afgestaan. Toen in 1944 het huis aan de Stationsstraat niet meer beschikbaar was logeerde ze tussen haar werkperioden bij haar schoonzus Ali Dulfer-Ploeg in de Grotestraat in Ede.

In 1946 vatte ze -op advies van haar nicht Wies Dulfer op Curacao- het plan op om per januari 1947 op de Antillen te gaan werken. Toen Louis van Stralen dit via de familie de Goede (vrienden) te horen kreeg trok hij de stoute schonen aan en nam contact op. Het klikte toch. Ze verloofden zich op 31 januari 1947. Wies was boos. De verlovingsreceptie werd gehouden in het huis aan de Grotestraat. Schoonzus Ali en vriendinnen maakten er een voortreffelijk feest van (veel gasten vanwege Aukje's baan!).

Op 6 november 1947 trouwden Aukje en Louis in Ede. De fotograaf (van Fotograaf van der Aa), die op het gemeentehuis nog foto's gemaakt had, kwam onderweg naar de kerk om bij een motor(?)ongeluk. Dus zijn er geen foto's bij/in de kerk genomen. De trouwreceptie werd gehouden in hotel/restaurant Het Hof van Gelderland. Aukje en Louis gingen wonen in Purmerend, waar Louis Hoofdontvanger van Belastingen was. In november 1947 ze naar het adres Julianastraat 12(?) in Purmerend; in december 1951 naar de Hofdijklaan 31 in Driehuis (gemeente Velsen).

Lodewijk Johannes van Stralen

Hij werd geboren op 21 augustus 1909 te Leiderdorp als zoon van Lodewijk Johannes van Stralen (geb. Leiden, 15 december 1881) en Maria Catharina Jacoba Nielsen ( geb. 24 augustus 1884). Zijn roepnaam was Louis. Overleden 10 juli 1996 in Driehuis.

Kinderen van Louis en Aukje van Stralen

Yke Nanda geboren 26 december 1948 in de Boerhavekliniek*) in Amsterdam.  Zij trouwde in 1984 met George Heuseveldt.

Hans geb. 18 april 1956 te Beverwijk.

*) Daar werkte ook Bauk Zeyl (vriendin van Bonnie Boukema, waarop Henk Dulfer een oogje had).