Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henk als toneelspeler   

 

 

Johannes Hendrik Dulfer (1912-1982)

Karakter en hobbies

Volgens zijn zus Aukje was Henk een gezelschapsmens. Hij deed niet aan sport, maar ging wel verplicht naar de gymnastiekvereniging DOK (Door Oefening Kracht) in Ede.

Henk bij DOK (helemaal links voor)

Was hij in zijn jeugd 'baldadig'? In ieder geval door de kantonrechter wel schuldig verklaard aan ongeoorloofd verblijf op de spoorbaan (zie krantenberichtje hieronder).

Volgens zijn zus Aukje was hij charmant; 'gevoelig voor vrouwen'.

In zijn jonge jaren hield hij veel van fotograferen. Omstreeks 1928 kocht hij zijn eerste camera, een Kodak boxje. Zijn zus Loes herinnert zich dat hij erg trots was op een foto van haar sproeten. Zij zelf vond sproeten vreselijk, had er zelfs cr�me voor, en vernietigde de foto later.

Hij had ook talent als voordrachtskunstenaar. Bij het x-jarig bestaan van de Oranjevereniging droeg hij in zaal Reehorst in Ede  een gedicht voor (zie hieronder en detail links). Prachtig, volgens zijn zus Loes.

Zoek op in Edesche Courant.

   

Jubileum Oranjevereniging Ede (rechts Henk)

Henk was ook een trouwe bloeddonor van het Rode Kruis. Op 10 januari 1961 kreeg hij daarvoor de Karl Landsteiner Penning.

Prof. Mr. Ru Cleveringa schreef over zijn "vriend Johan Hendrik Dulfer uit Ede, de man, met wien ik mijn heelen kamptijd door samen werkte en die bijzonder veel voor mij deed": Hij was streng gereformeerd, maar van een hupsche, prettige natuur; een door en door rechtschapen, flink, moedig man; daarbij hartelijk en welwillend en hulpvaardig, een christen niet slechts met de mond, maar metterdaad; voorts lenig en handig; een snel opmerker, intelligent; waarachtig; kortom: uitermate sympathiek. 

(zie Prof. Mr. R.P. Cleveringa, Gedenkschriften, E.J. Brill Universitaire Pers, Leiden 1983 ISBN 90 04 07092 3 a, p. 111)

Zijn dochter Alice gaf in 1983 (kort na zijn overlijden) de volgende karakteristieken van haar vader:
�         Vader had als hij je bezocht altijd een eerste vraag (om de zaak op gang te brengen)
�         Hij wilde graag in de voorhoede meedoen, maar niet haantje de voorste zijn.
�         Hij leek op Jan van Gend & Loos in het blad 'de Arend'.
�         Op maandag zette hij zijn kinderen om 7.30 in Amsterdam voor de deur af en vrijdag eind van de middag nam hij ze weer mee terug naar Wageningen.  

Gerard: dat meenemen van passagiers gold niet alleen voor zijn eigen kinderen, maar ook anderen; bijvoorbeeld de kinderen van de Wageningse huisarts Landweer. Maar het is een gewoonte die van veel oudere datum stamt. Rie Dijksterhuis-de Nooij vertelde in 2002 dat Henk haar voor de oorlog (?) - toen ze nog een opleiding volgde voor kooklerares - in de auto van de zaak ophaalde (in Arnhem?). Ze zaten samen in de cremekleurige auto, de stoelen nogal ver van elkaar, wat Henk een opmerking daarover ontlokte, die Rie pareerde.

Zijn vrouw Ali e.a. maakten bij diezelfde gelegenheid de volgende opmerkingen:
�         organiseren en de opbouw van bladen lag hem
�         hij had zorg voor zijn uiterlijk
�         hij was attent in het onderhouden van relaties: op de laatste dag voor zijn overlijden bedacht hij nog dat de heer Oost (een goede kennis/vriend) gewaarschuwd moest worden dat hij maandag niet langs kon komen.

Vrienden en vriendinnen

 • Bonnie Boukema (verpleegster, vriendin van Wies Dulfer); in 1932 'scharrelde Henk met haar. Het werd niets. In 1935 leert hij Ali kennen in Ermelo (volgens Auk). 
 • Barend Geskus (geb. 7-12-1910); in augustus 1934 maakten zij samen een 6- daagse NCRV-boottocht langs de Rijn. Barend trouwde in 1940 met Diedie (geb. 7-6-19..).
 • Wim en Gre Hartog
 • Wim en Mien van Es
 • Annie van Weringh
 • Dits en Frits Leene 15-12-1939
 • Ger en Frits Wamelink  27-9-1935 
 • Jan en Annie Kremer 17-3-1932
 • Wim en Nan Nugteren 1943
 • Dirk Veldhorst; kwam in1946 om bij verkeersongeval

Neven en nichten

xxxx 

Buurtgenoten in Ede

 • Hamelink, sigarenhandelaar op Maandereind
 • P.Sibbles de Nieuw Boekhandel