Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie

Dirk Klapwijk ca 1910    

Dirk Klapwijk

 

Klapwijk - Dirk (1865 - 1950)

Dirk werd geboren op 27 juni 1865 te Berkel en Rodenrijs als tweede zoon van Arie Klapwijk (1835-1919), winkelier en landbouwer, en Neeltje van Vliet (1833-1913). Zijn ouders waren geboren in Bergschenhoek, respectievelijk Nieuwerkerk aan de IJssel.

Dirk was het grootste deel van zijn leven tuinder in Berkel. In zijn jeugd verkocht hij m.b.v. een kruiwagen groente (radijs) langs de deuren. Later werd hij tuinder aan de Klapwijkseweg 50 in Berkel.

Hij trouwde op 30-jarige leeftijd (10 mei 1895) met Maartje Verhoeff (1871 - 1953). Zij kregen 13 kinderen. Zie voor meer familiegegevens ook de website www.dklapwijk.info.

Dirk en Maartje waren maatschappelijk o.a. actief als leden van de gereformeerde kerk in Berkel. Dirk was samen met zijn broer Piet zelfs een van de oprichters van de lokale kerk.

Dirk was volgens zijn nazaten een bijzonder mens. Drie voorbeelden daarvan. 

In een tijd waarin het heel gewoon was dat tuinders voor hun zoons geen andere toekomst zagen dan het tuindersbedrijf en voor hun dochters slechts het huwelijk, zeker geen opleiding, in het verschiet lag liet hij dochters en zoons studeren. Zo gingen bijv. Teuntje en Jannetje naar de kweekschool (opleiding tot onderwijzer) en mocht zoon Piet een opleiding tot predikant aan de Vrije Universiteit volgen.

In een tijd waarin veel tuinders en andere werkgevers hun arbeiders alleen voor geleverd werk betaalden, d.w.z. in de wintermaanden geen betaling, betaalde Dirk zijn arbeiders in de wintermaanden door. Hij vond dat zijn christenplicht.

Verder speelden Dirk en zijn broers een belangrijke rol in de totstandkoming van de Gereformeerde Kerk van Berkel en Rodenrijs aan het eind van de 19de eeuw (Doleantie).

Dirk  overleed op 07-07-1950 te Berkel en Rodenrijs.