Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie

 

Huis Klapwijkseweg 50

 

 Klapwijk - Dirk (1865 - 1950)

Kerk & maatschappij

In 1890 en volgende jaren speelden de broers Dirk, Arie en Piet Klapwijk een belangrijke rol in de totstandkoming van de Gereformeerde kerk van Berkel en Rodenrijs.  (zie voor meer informatie de publicatie A. Sonneveld, Vijftig jaar Gereformeerde Kerk te Berkel en Rodenrijs, 1974; het boekje beschrijft de periode 1891-1941)

Herinneringen van Jannetje Luijendijk-Klapwijk

15 maart 2001: na enkele jaren werden de plaatsen in de kerk opnieuw 'verloot'. De familie Klapwijk kreeg dan een hele kerkbank toegewezen. Vader Klapwijk zat meestal (samen met ��n van zijn kinderen) in de kerkeraadsbank. 

Predikanten van buiten, die op zondag in Berkel kwamen preken, logeerden vaak van zaterdag tot maandag op de logeerkamer bij  de familie Klapwijk. Bedenk: Vervoer op zondag was problematisch, helemaal als je - zoals de meeste Nederlanders - geen auto had. Maar bovendien vonden de meeste Gereformeerden dat reizen op zondag deze dag ontheiligde. Reizen op zondag deed je niet.

Lidmaatschap van de kerk bepaalde ook veel andere zaken. Omdat er in Berkel alleen een katholieke huisarts was en Vader Klapwijk een arts uit eigen kring wilde hebben liepen de kinderen - als ze naar het spreekuur moesten - naar dokter Hoedemaker in Bergsenhoek.

27 october 2000: Op zondag kwamen de ingebonden jaargangen van de Spiegel tevoorschijn en het kleine theeserviesje. Door de week waren die mooie dingen niet toegankelijk. Jans heeft geen herinneringen aan de doordeweekse avonden. De familie ging overigens vroeg naar bed. Er werd ook wel eens bij het orgel gezongen. Bij de geboorte van een kind in het gezin reed vader Dirk met het koetsje naar de kerk om het kind ten doop te houden dat moeder Maartje bakerde. 

Naast de koets was er ook nog een (tweewielige) sjees, die alleen voor speciale bezoeken gebruikt werd.