Home Contact Sitemap familieboom
Terug naar de vorige pagina
 

Henk Dulfer en Ali Dulfer-Ploeg

Meer informatie

 

 

Keulen 1934

 

Barend Geskus en Henk
Wartenstein 1935

 

 

Henk bracht in 1934 al een bezoek aan Duitsland. In Duitsland was het nationaal-socialisme toen al manifest zoals blijkt uit onderstaande foto die hij in Keulen nam. 

In augustus 1935 ging hij -samen met Barend Geskus- met een NCRV-reis voor vacantie naar Zwitserland/Duitsland. Ze bezochten met het gezelschap o.a. M�hlehorn aan de Walensee.

Dictatoriale neigingen (1935)

Tijdens deze vacantietrip maakten ze ook nog een foto waarop bij wijze van grap de nazigroet gebracht werd. Henk schreef zelf onder deze foto: Dictatoriale neigingen. Henk was bepaald Deutsch freundlich. Loes herinnert zich dat hij zaterdagmiddag in vader's kantoor via de radio naar de toespraken van Hitler luisterde. Loes vond het maar een vreselijke herrie.

Dat hij zich reeds voor de oorlog orienteerde op het nationaal-socialisme blijkt uit de NSB-geschriften die hij verzamelde (zie archief). Uit deze geschriften komt ook de felle strijd met de andere partijen, waaronder de Antirevolutionaire Partij (ARP) waarvan Henk en zijn vader Hendrik lid waren.

Henk sprak de Duitse taal redelijk goed en oefende zich in zijn kaligrafisch schrijven op de in Duitsland geliefde gothische letters. Die oefening in gothisch schrift zou hem later -volgens eigen zeggen- redden, omdat hij op basis daarvan in het kamp toegelaten werd om op het Schreibambt te werken (in plaats van in een lichamelijk veel zwaarder buitencommando).

Loes meldt dat neef Wim Gijsbers in Oosterbeek (zoon van ..) nationaal socialistische sympathie�n had. Hij liep bijv. in een zwarte (leren?) jas. Auk bestrijdt dat Wim nationaal socialistische sympathie�n had. Henk was bevriend met Wim's broer, Jan Gijsbers, die later naar Zuid-Afrika emigreerde.