Home Contact Sitemap familieboom
Terug naar de vorige pagina
 

Lucie Dulfer-Luijendijk (1940-2002)

Verslag van een reis naar India (2000)

 
INLEIDING.

Deze reis naar zuid India werd gemaakt door de aftredende secretaris, Lucie Dulfer, samen met Lin Tjeng, de college die zich aan het inwerken is. Dit samenreizen is een goede investering geweest. Veel kon ter plekke besproken worden, meerdere bezoeken werden samen gedaan. Andere bezoeken werden apart gedaan. Er is veel werk verzet in deze drie weken. Uit het reisschema kunt u opmaken hoe dit gegaan is. Dit verslag is eveneens een samenbundeling van krachten. Tijdens deze reis zijn bestaande contacten weer bevestigd, er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de komende jaren. Een aantal programma's in Tamil Nadu worden afgebouwd teneinde nieuw werk elders te kunnen steunen. Sommige programma's lopen al (te) lang met ons mee! In het werk is in vorige jaren geprobeerd een evenwicht te vinden tussen de kerkelijk gebonden programma's en die programma's die door mensen buiten de kerkelijke structuren waren opgezet. Nu er in de Church of South India een beter systeem lijkt te zijn voor het bevorderen en begeleiden van activiteiten in de bisdommen kunnen wij wellicht meer via deze Board of Diaconal Ministry doen.

HOEZO DALITS?

Er is de laatste 10 jaar aanzienlijk meer aandacht gekomen voor de Dalits, de kastelozen - onaanraakbaren . De heer Ranjan Babu van de Dalit Open University was in 1985 de eerste die mij probeerde uit te leggen wat een dalit is en wat 'een dalit zijn' voor deze mensen betekent in het dagelijks leven. Nog altijd proberen Ranjan Babu en zijn zoon Frank uit te leggen aan buitenlandse gasten wat het betekent om een dalit te zijn.
Dat ons iets hiervan duidelijk is geworden kunt u zien aan het aantal programma's ten bate van dalits dat nu door ons gesteund wordt. Waarbij niet moet worden vergeten dat de vrouwen in dit systeem nog eens extra steun nodig hebben. 'Drie maal onderdrukt' noemen de vrouwen uit de dalit groepen dat zelf.
In India is dit nog altijd een groot probleem. Als de dalits in de indiase maatschappij voor verbetering van hun positie gaan strijden schudden ze tegelijkertijd aan de fundamenten van het hindoeistische kastensysteem. Dit veroorzaakt onzekerheid aan alle kanten en daardoor nog meer aggressie van de kant van de hogere kasten.
De problematiek lijkt eenvoudig maar is het zeker niet. Ik heb tijdens deze reis meerdere van onze partners gevraagd hoe het ging onder deze regering. De BJP (Bharatiya Janata Party) is duidelijk aan het bewind, in Delhi maar met name ook in enkele deelstaat regeringen. Maar de meeste mensen die ik sprak hadden het slechts over hun eigen ervaringen. Zij waren blijkbaar niet in staat de grotere verbanden te zien, of misschien zelfs niet geinteresseerd. Gelukkig zijn er dan de stafleden van het Tamil Nadu Theological Seminary (T.T.S.) en met name het Centre for Social Analysis die ons wijzer kunnen maken.
Al vele jaren werken fundamentalistische hindoe groeperingen aan het vergroten van hun invloed. Veel van wat er gedaan wordt dringt niet door tot de media in het buitenland. Meestal komt er pas een reactie in de buitenlandse media als er kerken worden verbrand en zeker als er een blanke wordt vermoord, zoals een jaar geleden het geval was. Vaak wordt vergeten dat de hetze niet alleen christenen betreft maar ook andere minderheden. Zoals de moslims, die volgens de kreet "India is voor Hindoes" en 'je bent pas indier als je hindoe bent' er evenmin bijhoren. Een verontrustend detail is bijvoorbeeld dat in de staat Gujarat, waar zich de meeste problemen voordeden voor christenen, het verbod is opgeheven voor ambtenaren om lid te worden van de RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh). Deze RSS is de grote zeer goed georganiseerde vrijwilligers organisatie van de BJP. En onmidellijk melden zich een aantal zeer belangrijke personen aan als lid. In deze zelfde staat zijn inmiddels de geschiedenisboeken herschreven.
De BJP is kortgeleden begonnen met een voorstel tot het herschrijven van de Grondwet. Deze grondwet is 50 jaar geleden grotendeels samengesteld door de grote dalit voorvechter Dr Ambedkar. Waarschijnlijk is dit een van de redenen om hier aan te willen sleutelen. Want zoals de president van India K.R.Narayanan (ook een dalit) zei in zijn toespraak ter gelegenheid van Republican Day op 26 januari: "We zullen moeten bezien of de Grondwet ons in de steek laat of dat wij de Grondwet in de steek laten".
De president heeft een ongewoon scherpe toespraak gehouden die het waard is gelezen te worden. Hij heeft o.a. gezegd dat rechtvaardigheid, op sociaal, economisch en politiek gebied voor millioenen mensen in India nog een ongrijpbare droom is. "De resultaten van onze economische groei moeten hen nog bereiken. We hebben in dit land een buitengewoon groot aantal technisch geschoolde mensen maar ook het grootste aantal analfabeten op deze wereld. We hebben de grootste middenklasse groep maar ook het grootste aantal mensen onder de armoede lijn en het grootste aantal ondervoede kinderen op deze wereld. Onze reuzen fabrieken stijgen op temidden van de armoede, onze satellieten worden omhooggeschoten vanuit de hutten van de armen. Het is geen wonder dat deze massa zich begint af te zetten tegen hun omstandigheden en dat dat in meerdere plaatsen in het land met groot geweld gebeurt." Narayanan waarschuwde tegen het kwaad van de onbegrensde liberalisatie en het overdreven consumerisme, wat slechts frustraties opwekt die niet in de hand te houden zijn. "De helft van onze maatschappij drinkt uit gekoelde blikjes terwijl de anderen het moeten doen met wat modderig water. Hoed u voor de woede van de geduldige man, zegt het oude spreekwoord. Maar men zou moeten zeggen: Hoed u voor de woede van de geduldige en langdurig lijdende mensheid.
Narayanan suggereerde dat de inspanning van de regering om voor water te zorgen aangevuld moet worden met de inspanningen van de volksbewegingen om het regenwater op te vangen en te bewaren.
Hij besteedde eveneens veel aandacht aan de positie van Dalits en vrouwen. De positie van vrouwen is het grootste nationale gebrek (drawback) en de situatie van de dalits de grootste nationale schaamte. "50 Jaar na onze Grondwet is de positie van de vrouwelijke helft van de bevolking nog steeds hetzelfde als in de 18e en de 19e eeuw."
Een moedige toespraak van een president die als dalit op deze positie niet over het hoofd gezien kan worden. Maar wel doodgezwegen, zijn toespraak werd nauwelijks geciteerd in de nationale kranten.
We kunnen niet anders dan concluderen dat dalits en vrouwen in India nog altijd onze grootste aandacht nodig hebben.

Lucie Dulfer-Luyendijk