Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie

Lucia Maria de Geus

 

Ouders de Geus

 Kinderen de Geus

 

 Lucia Maria de Geus (1876-1946)

Ouders

Johan Willem Frederik de Geus (geb. 1840 in Oudenbos)

Margaretha Johanna Kubbenga (geb. in Groningen)

Jan Willem was marechaussee en werkte later bij de spoorwegen.

Lucia Maria was hun 5de kind.

Broers en zusters van Lucia Maria de Geus

Naam

Roepnaam

Getrouwd met

Abraham

Bram

 

Cornelia

Cor

Willem Jacobs

Johan W.F.

Johan

Anna Soeterman

Hendrik

Hendrik

Pietje

Lucia Maria

Luus

 

Jacoba Cornelia

Koosje

Jan Gerrit Kruijs

Andries

Andries

Cor Jacobs

Joop en Art Kruijs - de Bruijn bezochten ons (Lucie en Gerard) op 2 juli 2002. Zij verschaften veel informatie en foto's over de familie de Geus en Oom Gerrit Luijendijk, alsook over de familie Kruijs.

Joop's moeder, Jacoba Cornelia (Koosje), was een jongere zus van Lucia Maria de Geus (zie fotos bij Kruijs_familie).

Joop herinnert zich nog wel bezoek die hij met zijn moeder aan Tante Luus in Den Haag (Kornoeljestraat) bracht. Hij herinnert zich haar als zwak/ziek. Soms troffen zij daarom bij bezoek op de deur een briefje 'wij rusten tot 15.30'. Ze gingen dan nog maar een rondje wandelen. Die ziekte/zwakte had ook tot gevolg dat haar man Gerrit Luijendijk de laatste periode van zijn werkverband in Indi� alleen doorbracht; vrouw en kinderen bleven in Nederland. Joop herinnert zich nog dat hij met andere familieleden Oom Gerrit en Tante Luus uitzwaaide op station Den Haag SS. Zij vertrokken met de boottrein naar Genua, waar zijn aan boord zouden gaan van een schip dat hen naar Indi� zou brengen.

Tante Luus kwam bij Joop over als afstandelijk, statig, wat hooghartig, zachtjes pratend, langzaam in doen en laten. Een deel lijkt terug te voeren karaktereigenschappen die wel meer voorkomen in de familie de Geus, maar ook had hij het idee dat de Haags-Indische achtergrond een gevoel van standsverschil tot gevolg had. En dat terwijl zijn ouders toch beslist van redelijke doen waren. Zijn vader was assistent perronchef in Delft (zie foto bij Kruijs_familie). Zijn broers Johan en Andries werkten ook bij de spoorwegen. Johan was ladingmeester op station Oldenzaal en woonde op de Oosthal. Hij had als hobby het fokken van kriel�kippen en kwam met zijn prijsexemplaren zelfs op buitenlandse tentoonstellingen (o.a. Spanje). Andries woonde in Eefde en werkte op de administratie van station Zutphen.

De familie de Geus was hervormd. Meerdere mannen waren ouderling, zoals Johan en Hendrik. Johan was ladingmeester en 'gewoon' hervormd. Zijn broer Hendrik werkte als typograaf bij de staatsdrukkerij. Hij en zijn vrouw waren streng hervormd (Gereformeerde Bond).

De familie Kruijs was ook hervormd, maar de Luijendijk was gereformeerd.