Home Contact Sitemap familieboom
Terug naar de vorige pagina
 

Loes Dulfer (1923-2005)

Meer informatie

 

 

In september 1944 beginnen de Geallieerde troepen hun offensief Market Garden dat gericht is op verovering van de bruggen in Nijmegen en Arnhem.

Loes vlucht uit Nijmegen en meldt zich bij aankomst in Ede als vrijwilligster bij het Bureau Afvoer Bevolking (BAB). Dit bureau had de zorg voor de opvang van vluchtelingen uit het oorlogsgebied Mook en Gennep. Ze werden opgevangen in de Openbare ULO-school op de Markt in Ede Centrum. Veel mensen hadden schurft. Loes had o.a. tot taak om met hen naar de enige badgelegenheid te gaan. In de gasfabriek was een badkamer waar betrokkenen met groene zeep schoon geboend worden. Sommigen hadden nog nooit in een bad gezeten.

Daarna ging ze als vrijwilligster van het Rode Kruis als verpleegkundige hulp in het noodziekenhuis werken. Dit was ingericht in de oude huishoudschool in de Brouwerstraat (waar Riek Uijtenbogaart later directrice werd). 's Nachts kwamen de V1 rakketten over. Er waren ook jonge mannen ondergedoken, zoals Jan Hey, de latere burgemeester van Scherpenzeel, die zou trouwen met de verpleegkundige Hinke Flameling. Nel Verduin was hoofdverpleegkundige. Het was een prachtige tijd. Loes herinnert zich nog het Kerstfeest dat ze vierden. Ze werd er zeer volwassen. Dat werd duidelijk toen ze na de oorlog terug kwam in Nijmegen.

Zie haar oorlogsdocumenten, w.o. haar legitimatiebewijs van het Rode Kruis, het legitimatiebwijs van het Noodziekenhuis Buitenzorg, haar persoonsbewijs, distributiestamkaart, textielkaart, etc