GATE is een bekend open source annotatie tool uit de universitaire wereld. Het wordt echter al ruim 15 jaar gebruikt vanwege de vele plugins die beschikbaar zijn en de mogelijkheden die het bied om de annotatie te automatiseren. Naast een desktop versies (GATE Developer) is er ook een cloud oplossing (GATE Teamware) beschikbaar. Vaak wordt GATE (Gate Embedded) ook gebruikt door andere partijen om hun oplossing op te baseren. Mooi voorbeeld daarvan is Open Sahara. Open Sahara is een webservice waarmee de inhoud van documenten, websites en blogs taalkundig wordt geanalyseerd en verrijkt met semantische metadata. Gate wordt door opensahara onder andere gebruikt voor het extraheren van entiteiten uit documenten, websites en blogs. De standaard plugin van GATE ANNIE doet dat overigens standaard voor Engelse documenten en andere resources. ANNIE staat overigens voor a Nearly-New Information Extraction System.Gate.png

Snelle start maken met het proberen van GATE?:

  1. Download de laatste versie van GATE.
  2. Lees waar nodig de (PDF) handleiding.
  3. Overigens is het trainingsmateriaal ook erg aan te raden.

  

Een ander interessant gebruik van GATE is gemaakt door het bedrijf Ontotext. Ontotext heeft GATE gebruikt in het product KIMKIM is een platform voor semantische annotatie en zoeken over documenten, gegevens en kennis.

Daarnaast hebben zijn MIMIR ontwikkeld. MIMIR is een nieuwe semantische zoekmachine die een snelle full-text index combineert met een hoge capaciteit semantische repository, waardoor patronen van annotaties kunnen worden gezocht met een enkele query.

Zowel KIM als MIMIR zijn te downloaden en uit te proberen.