Home Contact Sitemap familieboom
Terug naar de vorige pagina
 

Overdracht van de leiding van de
Theologische Opleidingssschool in Karuni
van Ds Luijendijk naar Ds Jiwa (1954)


Meer informatie
Bevestiging en versterking

Vier mannen spreiden samen handen gezegend uit een jongeman, die geknield ligt. Hij beeft onder het gewicht van dit moment. Dat is wel goed: hij wordt nu predikant, afgezonderd voor Gods dienst. Hoe zal Gods zijn wef leiden? Waar hem gebruiken in de toekomst? Onze handen beven niet. Maar met de gemeente zijn we toch wel diep onder de indruk. Wat is Here goed. Zijn werk gaat voort.
Hij ligt geknield op een wit kussentje en een eenvoudig matje. Daar onder is de kale aarden vloer. Boven ons -niet zo erg hoog trouwens- een grasdak. Door de gaten hier en daar schijnt 't zonlicht. De omgeving inspireert niet, eer 't tegendeel.
Maar we hebben er geen last van want de Here brengt in zijn gunst 't werk weer een stapje vooruit.
De drie docenten aan de theologische opleidingsschool worden vandaag bevestigd. De Hr T. Kadobo, die nog niet predikant was, dus voor 't eerst en ds Jiwa en ik worden nu - in overeenstemming met het besluit van de Synode - verbonden aan de kerk van Pameti Karata.
Slechts een formaliteit? Toch niet: God sprak zijn woord duidelijk tot ons allen, tot heel zijn gemeente. Het was een dag vol zegen.

Het klaslokaal van de theologische opleidingsschool is feestelijk versierd. 't ziet er gezellig uit. We hebben er dan ook hard aan gewerkt. In plaats van de vier rijen stoelen plus tafeltjes staat alles nu wat anders. V óór een rij gemakkelijke stoelen voor de gasten uit Waingapu; daar achter een rij voor de gasten Lewa zelf. De rest van de zitplaatsen is voor de leerlingen en vrouwen. Het curatorium en de docenten en vrouwen zitten langs de wand tegenover de gasten. Overal staan bloemen - zie die hebben we hier een Lewa nog volop in november. Alles is nu gereed.
't Is nu al bijna half elf. Nog is er niemand van de gasten! Of zouden ze niet komen? Waingapu is tenslotte 60 kilometer, dus enige uren rijden! We zitten wel in spanning.
Gelukkig, prompt twee minuten voor 10:30 rijdt een militaire auto het erf op: de militaire commandant van Soemba. Verschillende gasten volgen nu, een vertegenwoordiger van het civiel bestuur uit Waingapu, het hoofd van de voorlichtingsdienst van Soemba, het hoofd van het kantoor voor Godsdienstzaken stuurde bericht van verhindering.
Verder uit Lewa zelf: de commandant van politie, het hoofd van de lagere school, met desahoofd, en een vertegenwoordiger van de kerkenraad.
De schoolbel wordt geluid. De leerlingen komen. Koffie wordt rond gediend en daarna beginnen we.
De voorzitter van het curatorium, ds Ndjoeroemana leidt deze vergadering. Hij opent met schriftlezing en gebed, en spreekt een kort woord van welkom. Daarna wordt onmiddellijk overgegaan tot hèt feit van deze dag: de overdracht van de leiding van de theologische opleidingsschool aan ds Jiwa. Ik geef een kort overzicht van de geschiedenis van de school vanaf de oprichting op 1 januari 1924, dat is dus bijna 35 jaar geleden! Van de oud-leerlingen zijn er op dit moment 54 evangelist en 31 predikant. De gedenken de vroegere Nederlandse en Sumbanese docenten bij name. Daarna biedt ik ds Jiwa als symbool van de leiding een grote zilveren sleutel aan, en ook de oude "Maleise" bijbel, die vanaf het begin in deze school werd gebruikt (en de oorlog overleefde).
Daarna wordt een officieel stuk getekend, door mij en ds Jiwa, dan door de voorzitter van het curatorium en een van de synodale zendingsdeputaten namens de Soembanese kerken.
De militaire commandant en voorlichtingsdienst zijn druk bezig foto's te maken. Ik begrijp het dat dit toch niet alleen voor ons een belangrijke dag is.
Dat wordt nu nog duidelijker uit de nu volgende redevoeringen. Soms zijn bezoeken toespraken saai, vandaag niet. De ene na de ander releveert de feestelijke gebeurtenis dat nu deze theologische school staat onder leiding van een Indonesische, ja - zeggende Soembanese sprekers er met nadruk bij - een Soembanese predikant!
Nadrukkelijker wordt daarbij enige malen uitvoerige dank gebracht aan de Nederlandse kerken voor hun jarenlang zendingswerk en de samenwerking tot heden.
Ik kan zo goed begrijpen dat ze blij zijn. De blijdschap is de mijne ook. Het is niet alleen het refrein van deze tijd. Het is toch ook fijn zelf de verantwoordelijkheid dragen? En zeker, als die in handen is van een uitnemend leider als ds Jiwa.
De Here zegene zijn werk en de theologische opleidingsschool op Soemba.

P.J.L.