Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie


Lucie 1956  

Bestuur Schoolraad 1957-1958

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VVSVU baret

Dispuutslint O.V. P.A.L.L.A.S.

 

Luijendijk- Lucia Maria (1940-2002)

Lagere school

De eerste stappen van haar schoolopleiding zette zij op de Lagere School met de Bijbel in Berkel. Van juni 1946 tot april 1948 verbleef zij met haar ouders bij Opa en Oma Klapwijk-Verhoeff.

Na terugkeer op Soemba volgde ze IVIO afstandsonderwijsonderwijs. Vanuit Bandung werd lesmateriaal opgestuurd, inclusief toelichting voor de studie/huiswerkbegeleider, toetsmateriaal, etc. (zie voorbeeldenvan lesmateriaal in het archief). De toetsen werden naar de contactpersoon Bandung (Mw Hendriks-de Keyzer) gezonden ter beoordeling en advies. De taak van studie/huiswerkbegeleider berustte merendeels bij moeder Jans, maar soms -bij haar afwezigheid- bij vader Piet.

Lucie kon overigens reeds vrij zelfstandig werken. Vader Piet schreef in 195x aan Jans (toen die voor enige dagen elders op Sumba verbleef): "Ze werkt goed en ijverig. Ze heeft anders heel wat af te werken op ��n dag."

In 1953 vertrok het gezin terug naar Nederland. Moeder Jans herinnerde zich in 2002 nog helder dat ze bij aankomst in Surabaya (op doorreis naar Jakarta) bericht ontvingen dat Lucie geslaagd was voor het toelatingsexamen voor de middelbare school (zie archief).

Middelbare school

Na terugkeer in Nederland en nam het gezin intrek in een pension in Apeldoorn (Loolaan 8). Lucie ging daar naar de middelbare school aan de Jachtlaan. Omdat haar ouders in het voorjaar van 1954 naar Sumba terugkeerden en Lucie ondergebracht werd bij de familie Dr Jelle Berg in Boskoop (Laag Boskoop 7a) kon zij de eerste klas in Apeldoorn niet afmaken.

In Boskoop bezocht zij de christelijke middelbare school in Alphen. Toen de familie Berg in 19.. naar Emmen (Prinsenlaan 56, later 40) verhuisde ging Lucie vanzelfsprekend mee. Ze bezocht in Emmen de Christelijke HBS, later Christelijk Lyceum. Ondanks de overstap naar een andere school behaalde ze zeer goede resultaten. Zie als voorbeeld haar rapporten en een repetitie meetkunde in dossier.

Nevenactiviteiten o.a. blokfluitles, assistent leidster van een meisjesclub. Ze hield in 1955 een voordracht over haar leven op Sumba.

Na de derde klas koos ze exact (de B-richting). Ze was (volgens haar vriendin Ans Kampherbeek) in de klas een rustig, onopvallend meisje. Ze was intelligent; vooral in de B vakken was ze heel erg goed. Toch had ze nog tijd voor andere activiteiten. Ze was o.a. lid van de redactie van de schoolkrant, volgde blokfluitles en was hulpleidster bij een meisjesclub (8-11 jaar). Ze deed in 1958 met goed gevolg eindexamen HBS-B (zie cijferlijst).  

N.B. De meeste meisjes kozen voor de niet-exacte richting. Lucie vormde wat dat betreft dus een uitzondering. Bovendien behaalde ze zeer goede cijfers. Zie als voorbeeld haar rapporten en examenlijst in dossier.
In de vierde klas HBS-B zaten 21 jongens en 5 meisjes. Uit de brieven aan haar ouders blijkt dat er onder de leerlingen behoorlijk grote leeftijdsverschillen waren. Lucie was op vier na de jongste. De brieven geven een aardig beeld van het leven van een middelbare scholier, de omgang tussen leerlingen en leraren, en tussen leerlingen onderling.

In de zomervakantie van 1957, tussen de 4deen de 5de klas, bracht ze een maand door bij de familie C.W. van Es in Nazeing in Essex (UK). In die periode bezocht ze ook een twee weken durende 'jeugdkursus' in ....... Lucie's vader, Piet Luijendijk, had in maart 1954 reeds een bezoek gebracht aan deze familie van Es. De heer van Es was tuinder (?) Uit een brief van Piet d.d. 7 september 1958 blijkt dat hij tevens scriba van de Gereformeerde kerk in Londen was.

In de ..de klas werd ze gekozen tot lid van het bestuur van de Schoolraad en benoemd als secretaris. Zie bestuurslint met medaille (archief).

Voor meer informatie over haar middelbare schoolperiode, zie toespraak van Eppie Berg-Miedema ter gelegenheid van Lucie's huwelijk met Gerard Dulfer in 1967.

Kingsmead College, Selly Oak. Birmingham, England

In 1958/59 bracht ze een jaar door op Kingsmead College, Kingsmead, Selly Oak, Birmingham, England. Ze studeerde daar samen met een grote groep 'jongeren' uit alle delen van de wereld (zie foto's en birthday greetings card). Ze volgde een zendingsopleiding, maar behaalde daarnaast - medio 1959 - een Cambridge Lower Certificate in English van de University of Cambridge Local Examinations Committee.

In Kingsmead waren ook studenten uit India aanwezig. Lucie was o.a. bevriend met Mavis .. en Joy Whitin. Vele jaren later - tijdens één van haar India reizen (1995?) - logeerde Lucie in een Guesthouse van een congregatie van zusters in Bangelore (Zuid India). Wie schetst haar verbazing en blijdschap toen zij daar -totaal onverwacht- tijdens het ontbijt Joy Whitin ontmoette. Een jaar later zocht zij haar nog eens op. Mavis bleek reeds overleden te zijn.

Universiteit

Medio 1959 startte zij haar opleiding medicijnen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een lang gekoesterde wens, waaraan ze vast hield ondanks suggesties van haar ouders om te overwegen een minder zware studie te kiezen.

Ze werd lid van de Vereniging van Vrouwelijke Studenten aan de Vrije Universiteit (VVSVU) en opgenomen in het 'voorname' dispuut (Oratorische Vereeniging) P.A.L.L.A.S..

De studie verliep redelijk voorspoedig: kandidaatsexamen in 19..; semi-arts examen in 1966; artsexamen op 27 oktober 1967.

Ter voorbereiding op een (mogelijke) werkkring in de tropen bezocht ze in het kursusjaar 1964/65 de AZON-kursus in het Zendingscentrum van de Gereformeerde kerken te Baarn, waar ze haar latere echtgenoot Gerard Dulfer ontmoette. In 1967 bezocht ze een symposium Medische aspecten van ontwikkelingshulp van de Nederlandse Studenten Zendings Commissie in het Academisch Ziekenhuis V.U. te Amsterdam.

Tijdens haar studie deed ze haar co-assistentschap verloskunde aan de Kweekschool voor Vroedvrouwen in Amsterdam. Ze schreef een scriptie 'De zware neonatus', gebaseerd op de gegevens van meer dan 100o kinderen die geboren waren op de Kweekschool.
Voor dermatologie (huidziekten) maakte zij een scriptie over de tropische ziekte lepra (zie kopie in archief). Het document werd getypt door haar a.s. schoonvader, Henk Dulfer.   Dermatologie trok haar aan. Ze besloot een aanbod te aanvaarden om assistent te worden op de afdeling dermatologie van de Vrije Universiteit (zie loopbaan).