Home Contact Sitemap familieboom
Hoofdpersonen:
Meer informatie
 

Luijendijk - Lucia Maria (1940 - 2002)

Loopbaan:

Arts (1967-1983)

Na haar artsexamen in Oktober 1967 was ze een klein jaar als arts-assistent werkzaam op de afdeling Dermatologie van het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit. Ze moest haar werk in ... 1968 beŽindigen i.v.m. de aanstaande geboorte van haar eerste kind, Diederik. 

In de Indonesische periode (1971-1976) was het vinden van werk erg problematisch, omdat haar Nederlandse artsexamen door de Indonesische autoriteiten niet erkend werd. Ze probeerde eerst of ze werk zou kunnen krijgen bij de afdeling Dermatologie van de Universitas Gadjah Mada (UGM) in Yogyakarta. Na een kennismakingsperiode zag ze er vanaf. De gewoonte om bij een onduidelijke huidaandoening gelijktijdig een heel scala aan medicijnen, zalven, etc toe te passen stuitte haar tegen de borst als onwetenschappelijk en ongewenst.

Daarom legde ze - via overbuurvrouw Sudibyo - contacten met de afdeling pathologische anatomie. Dat beviel haar veel beter. Ze had binnen de afdeling ook goede contacten met Pak .. Ze kon bij deze afdeling alleen als vrijwilliger werken (zie voorstel van de afdeling en goedkeuring van de Rector UGM); een betaalde baan was om eerder genoemde redenen onmogelijk . Haar activiteiten moesten door twee zwangerschappen worden onderbroken (eerst een langdurig kraambed gevolgd door een miskraam en daarna de zwangerschap en geboorte van Bastiaan).   

Na terugkeer in Nederland werkte ze van mei 1977 tot augustus 1980 als uurdocent anatomie/fysiologie aan de opleiding Ziekenverzorging in het Verpleeghuis "Hogewey" te Weesp. Van 1982-1985 werkte ze daar tevens als keuringsarts (1982-1985), met name voor de aanname van nieuw personeel voor het verpleeghuis en nieuwe leerlingen voor de opleiding.

Tenslotte was ze van 1980 tot 1983 docent anatomie/fysiologie aan de Ziekenhuisopleiding Gooi-Noord. Ze stopte daarmee omdat ze 'gek werd van die jeugd'. De leerlingen waren onvoldoende geÔnteresseerd en hadden blijkbaar niet het idee dat ze zelf ook wat moesten doen.